Binnen het kleuteronderwijs op de PI-scholen geven we een prominente plek aan taal. Taal en spraak zijn belangrijke onderdelen binnen de algehele ontwikkeling. Door het gesproken woord kun je je uiten, vragen stellen, praatjes maken; alles wat wij jonge kinderen graag zien doen. Communicatie is een wezenlijk deel van het mens zijn. We merken dat dit bij veel kinderen op onze scholen niet vanzelf gaat en dat we professionals nodig hebben die goed toegerust zijn om de communicatie op gang te brengen.

In 2016 is daarom een taalwerkgroep opgericht met collega’s van verschillende onderbouwklassen, onder leiding van Joosje Stumpel, directeur van PI-school Professor Waterink West en onderbouwcoördinator van de PI-scholen. Met input van leerkrachten van alle PI-scholen en met de hulp van Mieke Kröner, destijds ambulant begeleider bij de Alexander Roozendaalschool, heeft de werkgroep de taalontwikkeling en de bijbehorende hulpvragen van onze kleuters (en die van hun leerkrachten) in kaart gebracht. Van daaruit zijn er plannen gemaakt.

Mieke heeft in samenspraak met Joosje de basiscursus “Met kleuters in gesprek” ontwikkeld. De cursus omvat de basis van wat je moet weten om doelgericht met kleuters aan taal te werken. 

Met trots presenteren we nu de map behorend bij de cursus. Inmiddels zijn al veel collega’s enthousiast aan het werk met de eerste 2 modules. Mieke voert heel concrete coaching gesprekken van een half uur. Lijkt kort maar is o zo effectief!